Några förtydliganden från chefen för EWTN:

Varför publicerade vi ärkebiskop Viganós "vittnesmål"? 

(katobs.se) Efter publiceringen av ärkebiskop Viganós "vittnesmål" angående turerna kring före kardinalen McCarricks övergrepp och dubbelliv, så har EWTN fått mottaga kritik från många håll. Man har bland annat anklagat detta medianätverk för att delta i en konspiration för att få påve Franciskus avsatt. Den 7 september publicerades en "not" från Michael Warsaw, som är chef för denna världens största katolska medieorganisation, med TV och radiostationer, tidskrifter, nyhetsbyråer mm. Man når 300 miljoner hushåll i 145 länder enbart med TV-sändningarna över satellit och kabel-TV. Michael Warsaw är även utsedd av påve Franciskus att vara medlem i det relativt nybildade Sekretariatet för kommunikation i Vatikanen. Med anledning av den kritik som framförts som ofta haft en ideologisk bakgrund, så vill denne trogne publicist göra några förtydliganden. Vi publicerar dem med tillstånd av National Catholic Register.

Vi kan inte distraheras och avledas från att komma till roten till denna skandal

En förklaring till våra läsare

av Michael Warsaw

Sedan ärkebiskop Carlo Viganò, den tidigare nuntien för Vatikanen  i USA, publicerade sitt vittnesmål där det hävdas  att personer även på de högsta nivåerna i Vatikanen  länge har känt till skandalen som omger den skamlige ärkebiskopen Theodore McCarrick så har reaktioner kommit inom förutsägbara - och framförallt  ideologiska - områden.

Kritiska röster påstår sig veta motivet för vår publicering av ärkebiskop Viganòs vittnesbörd. De hävdar att det föreligger en ideologisk meningsskiljaktighet gentemot påven Franciskus eller någon form av samordnad konspiration mot honom. Inget kunde vara längre från sanningen. Vår historik är tydlig. EWTN har förmedlat flera timmar av direktsändning med påve Franciskus till hushållen över hela världen än någon annan existerande medieorganisation.

Tidskriften National Catholic Register har – såsom övriga kanaler inom EWTN – bevakat händelserna kring påve Franciskus, från höjdpunkterna till de mest svåra stunderna. Vårt motiv att publicera ärkebiskop Viganós vittnesmål är inget annat än – för Kyrkans och offrens skull – att söka sanningen. Olyckligtsvis så finns det många röster som istället söker avleda och distrahera oss från att komma till roten av denna skandal.  De som man tappar bort bland villospår och distraktioner, är offren.  Vi får kontinuerligt epost och telefonsamtal från offer och andra som är djupt berörda av denna skandal:

  • Troende föräldar vars barn blev antastade av präster, även efter den sk Dallasstadgan (1), likväl har de inte fått hjälp från sina biskopar, som vidmakthållit sitt beteende att ignorera deras krav på rättvisa;
  • Seminarister som fått en kallelse till prästämbetet men istället blev tvugna att ödsla all energi till att hantera gärningsmän på seminarierna, prästkollegier och kanslier;
  • Trogna präster som får sina kalleser undergrävda genom ett nätverk av präster som lever ett dubbelliv, som ärkebiskop McCarrick;
  • Seminarister och präster som försöker leva ett liv i celibat men blir utpressade för att ha fallit en eller två gånger vilket de har biktat.

Frågorna kvarstår: Hur kunde  "alla" veta om Theodore McCarricks graverande synder utan att säga någonting? Hur fick fader McCarrick bli biskop, ärkebiskop och ärevördig kardinal? Vilka tillät detta att hända? Och den stora frågan: Varför blev de som sade ifrån, inte hörda, inte lyssnade på?

Denna skandal skriker till himlen på rättvisa för offren, som så ofta har uthärdat i sitt lidande i isolering och hemlighet. Kyrkan, från toppen av hierarkin till lekmän i bänkraderna, måste svara med medkänsla och fast beslutsamhet. Det är en lång väg att gå. Men för att kyrkan ska kunna förnyas måste sanningen uppenbaras.

Detta är en smärtsam tid. Men vi kan förlita oss på Guds försyn. Det är ingen slump att vi är här, just i denna tidpunkt i kyrkans historia. Vi har ett ansvar att använda vår tid väl. Var försäkrade om att vi alla på EWTN kommer att ge allt vi har  för att hjälpa Kyrkan att hitta sanningen och bli helad från denna kris.

Guds frid vare med er i denna högst bekymmersamma storm.

Michael Warsaw

20180907

Övers. US

(1) The Dallas charter eller The Charter for the Protection of Children and Young People var en uppsättning handlingsplaner som togs fram av USCCB (katolska Biskopskonferensen i USA) i juni 2002, dels för att förhindra övergrepp på barn, dels söka försoning med offren. Ledande person för denna process var bl.a. ärkebiskop Theodor McCarrick.

Från National Catholic Register med benäget tillstånd

Michael P. Warsaw är ordförande i styrelsen och verkställande direktör i Eternal Word Television Network, Inc. (EWTN), världens största religiösa nätverk, vars säte finns i Irondale, Alabama, USA. Man använder sig av alla tänkbara tekniska faciliteter, och når elva TV-nätverk, kortvåg, satellit och AM/FM radio, online och digital medieservice för nyheter och andra publiceringar. Mr. Warsaw anslöt sig till EWTN år 1991 och har haft ledarställning inom TV-produktion, satellit-uppkopplingar och tekniska tjänster. Han blev ordförande år 2000 och verkställande direktör år 2009. I denna position övervakar han nätverkets strategiska inriktning och uppdrag världen över. Mr Warsaw är styrelsemedlem och leder alla anslutna organisationer, både inhemskt och internationellt. Med nätverkets förvärvande av National Catholic Register, har Mr. Warsaw också fått rollen som förläggare för denna nyhetstidning. Innan EWTN var Mr. Warsaw anställd vid Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception i Washington, D.C. Där innehade han posten som Biträdande ledare för Liturgi och senare upprättade han basilikans kommunikationsavdelning, för vilken han blev dess förste chef. Han tjänar nu vid Ekonomiråden för Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception, Catholic Distance University och även ledningsgruppen för the Catholic Leadership Conference. Han är även medlem i Legatus, en kristen think tank för affärsmän. Född i Springfield, Massachusetts, fullgjorde Warsaw universitetsstudier i religion vid The Catholic University of America i Washington, D.C., där han även gjorde sitt examensarbete som handlade om studier inom liturgi .

Se även:
"Vår uppgift är att producera katolsk TV –
men vi överlåter åt den Helige Ande att röra hjärtan"

Ord mot ord - slutsats mot slutsats
Hör kyskhet till historien?
Kyrkans kris är biskoparnas kris
Får man kritisera påven?
Ingen katolik vill kritisera påven, men vi kunde inte tiga längre

 

 

 

  
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved