Helige Olav firades i Norge - och i Sverige

 

 


Foto: Jan Erik Kofoed

(katobs.se) I dagarna tre firade man Olsok i Norge och även i Sverige. På Färörana är det nationell helgdag. Med Olsok menas Olavsvaka. Traditionen uppstod kort efter kung Olav Haraldsons död vid slaget i Stiklestad 1030. Han blev, såsom många vikingatida stormän, omvänd och döpt i utlandet, närmare bestämt i Rouen, detta år 1014. Han var då nitton år gammal. Med Karl den Store som förebild såg han ett nordiskt rike växa fram av ett folk, enat i den kristna tron. Han tog makten genom våld, och han kristnade även genom våld, den sk svärdsmissionen. Men samtidigt genomfördes även lagar som skyddade kvinnor och barn och han avskaffade lokala domstolar som kunde göra människor fredlösa på enbart rykten. Men han stötte på motgångar. Han flydde över Sverige till Holmgård (Novogrod) i Gardarike (Ryssland), och tillbringade där ett år av tvivel och grubblerier. Men i en dröm fick han besked att hans uppgift inte var makt och rikedomar, utan att ena och kristna. Han återvände till Norge. Men mötte i Stiklestad motstånd i form av bönder och lokala stormän, som kände sig hotade. Han dog i strid.

Historien om Olav den helige är mångfasetterande. Han var en riktig viking, med mängder av stridserfarenheter från öst och väst, och även från Sverige. Hela hans minst sagt dramatiska historia kan läsas på svenska här.

Olsokdagarna innebär ett omfattande program. I år firades heliga Mässan i Åre gamla kyrka, som är en pilgrimskyrka. Detta för första gången sedan reformationen. Det fanns även pilgrimsgrupper som vandrade delar av den tusenåriga leden, med deltagare från Finland, Åland, England, Sverige och Norge.

Katolska biskopsämbetets i Norge hemsida

Video:
Heliga Mässan i Åre gamla kyrka (predikan)
Procession och hl Mässan i Stiklestad (predikan)

Fotoalbum (Foto: Jan Erik Kofoed)

Åre
Stiklestad
Nidarosdomen

 

 



===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved