Tecken på hopp och förnyelse i den katolska kyrkans dramatiska nedgång på Irland

Av Courtney Mares


 

(CNA, Loughmourne, Ireland, Mar 17, 2023 / 08:32 am)

Fader Owen Gorman minns när mässorna på Irland var så välbesökta på söndagar att folk fick sitta på trapporna utanför kyrkan.

"Jag växte upp under en tid på 1970- och 80-talen då kyrkorna var fulla för söndagsmässan. Om man inte kom tidigt fick man ingen plats", säger han till CNA. "Det har förändrats nu."

År 2021 visade en undersökning av Association of Catholic Priests att endast cirka 30 procent av katolikerna i Irland deltar i mässan varje vecka - en betydande minskning från 91 procent 1975.
Fader Owen Gorman står utanför Sacred Heart Church, en av hans församlingar
i grevskapet Monaghan, Irland. Colm Flynn/EWTN

Eftersom antalet kallelser minskar är prästerna på Irland också utspridda, med 2 116 präster som tjänstgör i 2 650 kyrkor eller mässcentrum. Mer än en tredjedel av de irländska prästerna är över 60 år.

Gorman, 49, betjänar församlingarna i Aughnamullen East, Muckno, Latton och Tullycorbet i stiftet Clogher i grevskapet Monaghan.

"Vi har bara en prästseminarist för vårt stift och vi har inte haft någon prästvigning på sex år nu", sade han.

"Om 20 år kommer vi troligen att ha omkring sju präster i hela vårt stift, om man utgår från nuvarande tendenser."

Skandalen med övergrepp av präster, den sociala omvälvningen på 1960-talet, materialism och "dålig prästerskap" bidrog alla till den katolska kyrkans dramatiska nedgång på Irland under de senaste 50 åren.

"Kyrkan hade en enorm makt inom Irland som skapade en enorm förbittring", sade Gorman.

Övergreppskrisen koncentrerade sinnena och det nådde en punkt där allt uppdämt missnöje kokade över och "det blev bara raseri mot kyrkan".

"Det fanns definitivt misstag inom katolicismen. Vi var inblandade i allting. Vi var inblandade i alla aspekter av livet. ... Jag tror att vi tog bort ögonen från evangelisationen", reflekterade han.

"Vi katekiserade liksom ungdomarna i skolan, och sedan sa vi: 'Okej, det var allt för livet'. Så vi investerade aldrig i dem efter det. Vi ägnade aldrig vår tid åt evangelisation, vilket ledde till att tron blev lidande."Människor ber under söndagsmässan i St Colmcille's Church i Rathcormac i County Sligo, Irland. Patrick Leonard/EWTN

Som svar på denna troskris ägnar idag på Irland vissa rörelser och religiösa ordnar sin energi åt evangelisering och trosbildning.

Biskop Alphonsus Cullinan i Waterford sade att han ser detta som ett tecken på hopp för Irland.

"Jag ser faktiskt ett enormt hopp. Jag ser små ljusfickor över hela landet"


"Jag ser faktiskt ett enormt hopp. Jag ser små ljusfickor över hela landet", sade Cullinan. "Jag ser kyrkan som existerande i små men underbart levande, kärleksfulla fickor överallt, som små ljus, runt om i landet. Och en dag kommer de att tända en stor eld."

Ungdom 2000
"Det finns några ungdomsrörelser på Irland som definitivt har skapat vågor. Youth 2000 är en av dem", sade Gorman.

Youth 2000 har som mål att "väcka en ny generation av helgon" genom att arbeta med andra ungdomar i åldrarna 16-35 år.

Det internationella initiativet, som kom till Irland 1993, strävar efter att "dra unga människor till en djup och varaktig förening med Jesus Kristus genom att sätta eukaristin, 'det kristna livets källa och höjdpunkt', i centrum för sitt uppdrag".

Mycket av det vi upptäcker är att de längtar efter traditioner. De längtar efter vad kyrkan är.

Tjugoåriga Maria Mann sade att Ungdom 2000 har hjälpt henne att upptäcka att "det är så tillfredsställande när man har Gud i sitt liv ... det fyller ens hjärta och själ".

"Jag tror att våra herdar, våra präster, inte predikar sanningen. De tror att de ger människor vad de vill ha genom en urvattnad mässa eller en kortare predikan, men unga människor längtar efter sanningen", säger Eva Newell, som också är aktiv i Ungdom 2000 i Dublin.

"Mycket av det vi upptäcker är att de längtar efter traditioner. De längtar efter vad kyrkan är."Tjugoåriga Maria Mann sade att Ungdom 2000 hjälpte henne att upptäcka att "det är så tillfredsställande när man har Gud i sitt liv ... det fyller ens hjärta och själ". Patrick Leonard/EWTN


Uppdraget för den heliga familjen

Holy Family Mission i grevskapet Waterford på Irland arbetar också för att forma unga människor i tron genom att ge dem chansen att leva tillsammans i en medveten katolsk gemenskap, med daglig mässa, eukaristisk tillbedjan och missionärsutbildning.

Det nio månader långa "sabbatsåret" för personer i åldern 18-30 år, som startades av tre ungdomspräster, samlar både irländska och internationella deltagare som studerar tron medan de bor på det 200 år gamla godset Glencomeragh, där de också hjälper till att organisera retreater för att dela tron med andra.

Michael Tierney, en 27-årig doktorand från County Offaly, deltar för närvarande i "gap year for God".

"För många unga människor som befinner sig i tron är det väldigt motkulturellt. Det är inte som det var för några generationer sedan, så man måste verkligen känna sin tro", sade han.

"Holy Family Mission behövs verkligen nu för att producera en generation unga människor som kan leda förnyelsen av kyrkan och som verkligen är förankrade i vad kyrkan tror."Michael Tierney, 27, kallar Holy Family Mission i grevskapet Waterford på Irland
för ett "sabbatsår för Gud". Courtney Mares/CNA


Irländska dominikaner
I ett land där minst tio stift inte har en enda seminarist som studerar för prästämbetet, pekar många irländska katoliker på antalet kallelser inom dominikanorden som ett tecken på hopp för Irland.

Fader Colm Mannion, de irländska dominikanernas chef för kallelser, berättade för CNA att det för närvarande finns 16 män som håller på att utbildas för att bli dominikaner på Irland, varav några har lämnat karriärer inom juridik, hälsovård och andra yrken bakom sig (bland annat en professionell fotbollsspelare som spelade för Manchester United) för att gå med i orden.

En del av anledningen till att unga människor lockas av dominikanerna är dess karisma att "studera tron, ägna våra liv åt att lära oss sanningen ... för att sedan kunna gå vidare och dela med sig till andra människor", sade Mannion.Dominikanska bröder ber vesper i St Mary's Dominican Catholic Church i Cork, Irland. Courtney Mares/CNA

"Jag tror att det i Irland för närvarande finns en verklig hunger hos människor som vill lära sig mer om sin tro", sade han. "Och jag tror att det är något som vi ser mycket av i de yngre generationerna."

Jag tror att det i Irland för närvarande finns en verklig hunger hos människor som vill lära sig mer om sin tro


Många människor på Irland "har inte riktigt övergivit tron, de har bara glidit bort", konstaterade Mannion.

"Och mycket ofta är anledningen till att de har avlägsnat sig från tron att de aldrig riktigt förstod den från början", sade han.

"Så jag tror att när många yngre människor nu börjar se rikedomen i vår tro och den stora tradition som vi har - och den stora lärdomen, visdomen, filosofin och skönheten i vår tro - när människor får kontakt med det, vill de verkligen kunna förmedla det till andra människor."

Dominikanerna anlände först till Irland år 1224, bara tre år efter att den helige Dominikus dog.

"När man tittar på dominikanernas historia, när man tittar på kyrkans historia på Irland, finns det många upp- och nedgångar under århundradena och förföljelser. Vi har upplevt goda och dåliga tider, men vi är fortfarande här 800 år senare", sade han.

Ett stort arv av helgon
Fader Patrick Joseph Hughes, en lantlig präst som arbetar i ett jordbrukssamhälle i grevskapet Cavan, påminde om det stora arv som Irlands helgon och martyrer erbjuder, inklusive många modiga präster, biskopar och lekmän som dödades för sin tro under Englands drottning Elizabeth och strafflagarna.Fader Patrick Hughes visar hur man gör ett traditionellt St Brigid's Cross i County Cavan, Irland. Courtney Mares/CNA

Tierney tittar på Bibeln och finner hopp i hur "i berättelser från Bibeln ser vi hur Gud använder bara en spillra, ett litet antal människor, för att faktiskt leda denna förnyelse av tron eller för att konvertera en hel stad eller by".

"Man måste ha mod, för Gud kommer att kalla en till oväntade platser. Och man måste också ha, skulle jag vilja säga, modet att vara öppen och villig att gå dit han leder en", sade han.

För biskop Cullinan kommer vägen framåt för den katolska kyrkan på Irland "alltid att vara en fråga om personlig helighet".

"Som påven Johannes Paulus II brukade säga finns det ett hål i människans hjärta som endast Gud kan fylla", sade han. "Och det är det jag ständigt arbetar utifrån, i vetskap om att oavsett vad som händer är Kristus svaret."

Från CNA med benäget tillstånd

Övers. Red.

20230320

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved