I ett överraskande drag vid avslutningen av synoden om synodalitet lördagen den 26 oktober 2024, ratificerade påven Franciskus slutrapporten, godkände dess omedelbara publicering och sa att han inte kommer att publicera ett separat postsynodalt dokument.
Foto: Vatican Media
(CNA) I ett överraskande drag vid avslutningen av synoden om synodalitet på lördagskvällen ratificerade påven Franciskus slutrapporten, godkände dess omedelbara publicering och sade att han inte kommer att publicera ett separat postsynodalt dokument.
Enligt kanonisk rätt har påven rätt att ratificera slutdokumentet från en biskopssynod, vilket ger mer makt åt församlingens ”riktlinjer” - något som aldrig har gjorts tidigare.
”Jag vill på detta sätt erkänna värdet av den avslutade synodala resan, som jag genom detta dokument överlämnar till Guds heliga trogna folk”, sade påven i ett livestreamat tal till synoddeltagarna i Vatikanens Paulus VI-sal den 26 oktober.
”Det är därför jag inte har för avsikt att publicera en apostolisk uppmaning; det vi har godkänt är tillräckligt”,
sade han.
”Det finns redan mycket konkreta indikationer i dokumentet som kan vara en vägledning för kyrkornas mission, på de olika kontinenterna, i de olika sammanhangen: det är därför jag gör det omedelbart tillgängligt för alla, det är därför jag sa att det skulle publiceras.”
År 2018 fastslog påven Franciskus i den apostoliska konstitutionen Episcopalis Communio, som reformerade biskopssynoden, att påven har befogenhet att godkänna och promulgera slutdokumentet, som då deltar ”i det ordinarie magisteriet”. Denna befogenhet fastställs också i kanon 343 i den kanoniska lagen.
”Det påven Franciskus sade efter att ha godkänt dokumentet är i överensstämmelse med vad som föreskrivs i Episcopalis Communio”,
bekräftade fader Riccardo Battocchio, synodens särskilde sekreterare, vid en presskonferens där slutdokumentet presenterades den 26 oktober.
Biskopssynoden grundades 1965 av påven Paulus VI som ett sätt att samla biskopar från hela världen för att diskutera viktiga frågor för kyrkan och för att ge råd till påven.
En nyhet vid 2023 och 2024 års sessioner av synoden om synodalitet var att lekmän och lekmannakvinnor inte bara inkluderades som ”revisorer”, som tidigare, utan också som delegater med fullt deltagande tillsammans med biskoparna, inklusive rösträtt i synodfrågor och om församlingens slutdokument.
Synoden om synodalitet är den femte synoden under påven Franciskus pontifikat. Det är första gången som han har valt att avstå från att skriva en apostolisk uppmaning efter synoden för att istället anta den text som har utarbetats av synoddeltagarna.
”Det finns och det kommer att finnas beslut att fatta”, sa Franciskus i sitt sista tal på lördagen, strax innan församlingen bad Te Deum för att markera slutet på synoden om synodalitetens diskussioner.
Den månadslånga sammankomsten kommer formellt att avslutas med en mässa i Peterskyrkan den 27 oktober.
Påven sa att för några av dokumentets indikationer - och de ämnen som undersöks av de 10 studiegrupperna,
”som måste arbeta med frihet att ge mig förslag” - ”behövs tid för att komma fram till val som involverar hela kyrkan. Jag kommer därför att fortsätta att lyssna på biskoparna och de kyrkor som har anförtrotts dem”, fortsatte han. ”Detta är inte det klassiska sättet att skjuta upp beslut på obestämd tid. Det är vad som motsvarar den synodala stil med vilken även det petrinska ämbetet skall utövas: lyssna, sammankalla, urskilja, besluta och utvärdera.”
Påven tillade att synodens generalsekretariat och Vatikanens dikasterier kommer att bistå honom i denna uppgift.
Den synodala kyrkan ”behöver nu gemensamma ord som åtföljs av gärningar”, sade han.
Övers. Red.