Har du hjärna men inte hjärta är du ingen hel människa. Gud vill förstås av oss, men långt mer älskas.
Den helige BONAVENTURA – franciskanmunk från 1200-talet med knivskarp intelligens – var också mystiker, hade alltså nära upplevelser av Guds gåvor i själen. Sanning och kärlek hör ihop när det rör sig om Gud, sa han. Han är den ödmjuke giganten inom katolsk teologi. Litteraturen kring honom är överväldigande. Bonaventura studerade filosofi i Paris samtidigt som Thomas av Aquino (se 28/1). Till skillnad från Thomas betonar han det känslomässiga som en väg till sann insikt. Thomas tänker strikt logiskt som Aristoteles, Bonaventura söker sig mer intuititvt framåt likt Augustinus.
Vad är det som gör det möjligt för människor att ha en längtan efter vishet, lycka, fred m.m.? frågar Bonaventura. Svar: Gud, Skaparen av allt, ty denna längtan kan endast uppfyllas fullkomligt i den Högste som står över allt. Observerar vi världen så inser vi att egenskaper som gäller för enskilda delar också gäller för helheter (t.ex. att de är begränsade i tid). Alla de delar vi känner till behöver en orsak – alltså behöver helheten, hela världen, också en orsak, nämligen Gud som själv är utan annan orsak än sig själv. Att vår uppfattning av världen är sann och tillförlitlig grundar sig på att varat, det som finns, också är det. Detta i sin tur bygger på att Gud är sann och tillförlitlig. Bonaventura var dock skeptisk mot den rena förståndskunskapen - hjärtat ska vara med när vi förstår vad och vem Gud är.
Den helige Franciskus av Assisi (se 4/10) hade sökt hindra att hans ordensbröder sysslade med teologiska studier. Han fruktade att det skulle göra dem uppblåsta, kalla och intellektuella – utan spontan fromhet och mänsklig värme. När Bonaventura blev generalprior – vid 36 års ålder - levde ännu några bröder som hade känt ordensgrundaren – de gillade inte den nye föreståndarens öppenhet mot det akademiska, men de fick ge med sig: även studier och vetenskap kan vara vägar som för oss till att lovprisa Skaparen av allt. När kärleken till Gud ledsagar studierna blir allt rätt. Bonaventuras höga bildning blev till stor nytta för hans orden. Han är långt mindre känt än Franciskus men kan faktiskt ses som denna ordens grundare nummer två: genom sin duktighet att förklara ordens ideal och genom sina organisatoriska förmågor räddade han den unga orden från många faror som hade kunnat bryta ner allt vad den kreative karismatikern från Assisi hade byggt upp. Kardinaler sökte den lärde Bonaventuras hjälp – t.ex. vid påvevalet 1271-1272 där han hjälpte dem att enas kring en kandidat (som valdes såsom Gregorius X – och även han blev helgon). Efter hård press från den nye påven blev Bonaventura själv år 1273 närmast tvingad att ta emot kardinalshatten och biskopsvigd (det sägs att han stod och diskade när man kom för att lämna hatten, och att han bad dem gå och hänga upp den i ett träd!). Som påvens representant påverkade han konciliet i Lyon år 1274 där kyrkans enhet – mellan katoliker i Väst och ortodoxa i Öst – återställdes. De ortodoxa förklarade sig redo att underkasta sig påven och avsluta den stora skilsmässan. Unionen varade tyvärr bara kort. Ännu kortare blev dagens helgons liv, bara en vecka efter enhetsavtalet dog han – 53 år gammal. Helgonet begravdes i franciskanernas kyrka i Lyon. År 1434 flyttades hans kvarlevor till en ny kyrka i samma stad. Då konstaterade man att hans huvud, hår, läppar, tunga och tänder hade bevarats från förruttnelse. När protestanter (hugenotter) år 1562 närmade sig för att angripa hans grav hann man föra bort en del av relikerna i sista sekund men en del av dem beslagtogs och brändes upp. En broder som försökte skydda relikerna mördades och kastades i floden. När Franska revolutionen härjade (fr.o.m. 1789) förstördes hela kyrkan. Även då lyckades man rädda en del av relikerna (huvudet) men denna gång gömde man dem så väl att de ännu inte har hittats.
Ord av den helige Bonaventura:
Kärleken är en dygd av en sådan styrka att den kan båda stänga helvetets portar och öppna portarna till den eviga välsignelsen. Kärleken ger hoppet om frälsning och bara den gör oss älskvärda i Guds ögon...
På grund av följande tre saker har Gud skapat den förnuftiga själen: för att den ska lovprisa honom, för att den ska tjäna honom och för att den ska glädja sig i honom och vila i honom; och detta sker genom kärleken, ty den som förblir i kärleken förblir i Gud.
Kyrkans bön denna dag:
Allsmäktige Gud, lär oss på den helige Bonaventuras himmelska födelsedag att prisa dig för dina under i naturen och i nådens rike och att som han bli gripna av kärleken till dig, som gjort allt detta för vår skull. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre och Gud, som med dig, Fader, och Den helige ande lever och råder från evighet till evighet. Amen.
Från Björn Håkonsson: Vandra med oss för vägen är lång.
Med benäget tillstånd från författaren.
20230705
|