Finska lutheraner slår an en katolsk ton

BARI, den 27 maj 2005 (Zenith) – Finska lutheraner vill bli en del av Kristi Katolska Kyrka sade den lutheranske biskopen i Helsingfors till den italienska nationella eukaristiska kongressen. Representanten för den lutheranska kyrkan i Finland höll ett tal onsdagen den 25 maj, den dag då den eukaristiska kongressen som ägnas ekumeniken ägde rum

Efter att ha förklarat att Martin Luther inte ville grunda en ny kyrka utan bara reformera den, sade biskopen: ”Vi finska lutheraner önskar bli en del av Kristi katolska kyrka”. Han förklarade att år 2005 firade lutheranerna tillsammans med katoliker och andra kristna den finska kyrkans 850-årsjubileum i Finland. Lutheraner utgör 84% av landets befolkning om 5.2 miljoner invånare.  "Tillsammans med våra katolska bröder och systrar ber vi om att bli ett i Kristus”, sade biskop Huovinen.

Eftersom söndagen är ämnet för den eukaristiska kongressen, sade den lutheranske biskopen att det är omöjligt att leva ”utan den heliga eukaristins sakrament, utan Kristus och utan Gud.” "Söndagen är dagen då Kristus uppstod” och ”eukaristin är sakramentet som firas till åminnelse av Kristi verkliga närvaro”, sade han.  "Enhet är omöjlig att uppnå om man inte har sanningen” och det enda sättet är att göra det i ”sanning och gudomlig kärlek”, tillade han. ”Från djupet av mitt hjärta längtar jag efter den dag då lutheraner och katoliker förenas på ett synligt sätt.”