Israel - Palestina

Trots kriget river Israel beduinernas hem
och andra offer för Hamas 

Omkring 50 hem i en by i Negev har jämnats med marken och lämnat hundratals människor hemlösa i en av de största massrivningarna på senare år. För Ben Gvir var bostäderna "olagliga" och att förstöra dem "ett viktigt steg". För samhället: "Vi har sökt en lösning i åratal och hoppats på en rättvis lösning."

Jerusalem (AsiaNews) - Israeliska myndigheter har beordrat rivning av ett stort antal hus, en av de största på senare år.

Minst 50 hem som ägs av medlemmar i en beduinsamhälle i Negevöknen revs eftersom de stämplades som "olagliga" av den nationella säkerhetsministern Itamar Ben Gvir, en stark anhängare av israeliska bosättningar och utposter i de ockuperade territorierna.

Bulldozers raserade byggnader Wadi al-Khalil, vilket utlöste ilska och frustration bland invånarna i byn med cirka 500 personer.

Några av de människor som förlorade sina hem har släktingar som dog i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober som utlöste det brutala kriget i Gaza.

Dessutom är den enda person som skadades allvarligt av Irans missil- och drönarattack mot den judiska staten en beduinflicka, sjuåriga Amina al-Hasoni, ett fall som snabbt försvann från radarn hos utländska regeringar och medier.

I själva verket är landets beduinsamhälle - liksom migranter från Asien - till stor del osynliga och bortglömda offer för den förödande konflikt som pågår i Mellanöstern

Rivningen belyser hur vissa israeliska medborgare har fler rättigheter än andra. I själva verket är landets beduinsamhälle - liksom migranter från Asien - till stor del osynliga och bortglömda offer för den förödande konflikt som pågår i Mellanöstern.

Rivningarna, som skedde nära byn Umm Butin, riktade sig mot hus som tillhörde medlemmar av samma familj, Abu Asa, och hundratals av dem blev utan hem.

De israeliska myndigheterna rev husen med motiveringen att de inte hade rätt byggnadstillstånd, vilket mycket sällan beviljas palestinska beduiner i Negevöknen, som på arabiska kallas Naqab.

Flera av Abu Asas familjemedlemmar valde att tända eld på sina egna hem istället för att hjälplöst se på när israeliska buldozrar rev dem. En annan, Ahmed Abu Asa, arresterades för att ha försökt stoppa bulldozrarna.

Kayed Abu Latif, jordbrukare och forskare i jordbruksstudier, sade att rivningsordern var "överraskande", särskilt eftersom lokala israelisk-palestinier hjälpte israeler under Hamas attack mot södra Israel i oktober.

"De river våra hem och lämnar oss strandsatta utanför"

"Det finns mer än 500 människor här. (Nu) har barnen och kvinnorna ingenstans att ta vägen", klagade Sleiman Abu Asa, en av invånarna.

"De river våra hem och lämnar oss strandsatta utanför", tillade han medan polisen sattes in för att övervaka operationen. "Vi förtjänar inte det här. Vi har sökt en lösning i åratal och hoppats på en rättvis lösning, men staten har hindrat alla våra alternativ."

Men för säkerhetsminister Itamar Ben Gvir, en högerextremist som driver på hårt för att utöka de israeliska bosättningarna på palestinsk mark, är husen i Wadi al-Khalil "olagliga konstruktioner".

an varnade alla som "bryter mot lagen i Negev" och konstaterade att rivningen var "ett viktigt steg", ett tecken på att regeringen inte skulle tolerera någon utmaning av dess auktoritet.

"Polisen kommer att bekämpa alla som lägger beslag på mark och försöker bygga upp en annan verklighet på marken", tillade Ben Gvir.

Innan Israel bildades 1948 fanns det cirka 92 000 beduiner i Negevöknen, men efter det första arabisk-israeliska kriget (1948-1949) stannade endast 11 000 kvar inom Israels gränser.

Bland dem som stannade kvar bor många i icke erkända bosättningar, utan planering och grundläggande tjänster som rinnande vatten, avlopp och elektricitet.

Mycket få har tillgång till bomb- eller missilskydd, och de flesta vägrar att bli återflyttade och möter därför stora svårigheter i det israeliska samhället.

Idag uppgår antalet till cirka 300.000, varav hälften bor i städer och hälften i informella byar som inte erkänns av staten.

Regeringen lämnade "barn och kvinnor hemlösa", säger den arabisk-israeliske aktivisten Taleb el-Sana.

"En hel by utplånades bara för att dess invånare är araber" och "under förevändning att den byggdes utan tillstånd", säger han.

För Sana "tillåter inte Israel (beduinernas) medborgare att få bygglov", men "river deras hem under förevändningen att de saknar bygglov".

Abu Asa säger: "Vi förtjänar inte det här".

Övers. Red.

20240510

         
                             

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved