Historisk kristen by i södra Libanon förstörd

 



(NCRegister) Nästan alla hus i den maronitiska byn Qaouzah har utplånats av israeliska attacker, enligt den lokala församlingsprästen. ”De troende som jag har kontakt med, även om de är skadade av förlusten av sina förfäders land, har ingen avsikt att ge upp och strävar bara efter att se Qaouzah resa sig ur sin aska”, sade han, ”i bilden av Kristus korsfäst, uppstånden och uppvuxen i härlighet.”


Det Allraheligaste sakramentet ses mitt i förödelsen i den maronitiska byn Qaouzah
(foto: Med tillstånd av fader Toni Hannéh)

Den kristna maronitiska byn Al-Qaouzah, som ligger i södra Libanon några hundra meter från den israeliska gränsen, ligger i ruiner. Denna symboliska plats, som varit hem för generationer av kristna och som ligger på en höjd av cirka 750 meter över havet, har varit skådeplats för sammandrabbningar mellan den israeliska armén och Hizbollah-krigare sedan oktober 2023, vilket ledde till att den totalförstördes den 25 november.

Denna gränskonflikt härrörde från den massaker som Hamas-terrorister utförde mot 1200 israeliska civila den 7 oktober 2023. Eftersom den högst belägna byn i regionen erbjuder detta strategiska slagfält samtidigt en utsikt som sträcker sig så långt som till berget Karmel och den israeliska staden Haifa, samt ut över havet.

”Panikslagna kristna evakuerade snabbt staden efter att den israelisk-palestinska konflikten återupptogs 2023, och jag stannade kvar där ensam och firade mässa varje dag i hopp om att de skulle återvända, tills situationens farlighet tvingade mig att själv lämna den förra månaden”, berättade fader Toni Hannéh för Register i en telefonintervju den 3 december.



Enligt fader Toni Hannéh var det bara ett av de 88 husen i Qaouzah som
skonades av bombräderna (Foto: Med tillstånd av fader Toni Hannéh)

Enligt honom var det bara ett av de 88 husen i Qaouzah som skonades av de bombräder som riktades mot de islamistiska krigare som hade tagit skydd där sedan invånarna lämnade byn. Även byns kyrka, som byggdes 1927 och är tillägnad S:t Josef, skadades delvis.



Bykyrkan, som byggdes 1927 och är tillägnad S:t Josef, skadades också delvis;
här syns den före anfallet (Foto: Med tillstånd av fader Toni Hannéh)

Kristna områden som Hizbollah riktat in sig på
Ingen av de andra kristna byarna i regionen drabbades av förluster av sådan omfattning, eftersom invånarna vägrade att evakuera och tog initiativ till att förklara sin neutralitet i konflikten, särskilt genom deras apostoliska nuncio, Msgr Paolo Borgia. Grannbyn Debel drabbades till exempel av begränsade skador, med förstörelse av sex hus av totalt nästan 500.

En lokal källa som vill vara anonym hävdar dock att Hizbollah medvetet brukar sätta upp baser och gräva tunnlar i kristna områden för att skydda muslimska samhällen från israeliska repressalier. Detta var enligt honom särskilt fallet i den blandade byn Yaroun, vars kristna del till stor del förstördes i attackerna.

”Hizbollah utnyttjar dessa väpnade sammanstötningar med Israel för att försvaga den kristna närvaron på libanesiskt territorium, antingen genom att ta över övergivna hus eller genom att genomföra operationer som kommer att leda till att deras arv förstörs”,

säger denna kristna källa.

Församlingsprästen i Qaouzah uppskattar att 180 kristna bodde i byn när gränskonflikten inleddes, och en stor andel av dem har redan lämnat byn under de senaste fem åren till följd av den socioekonomiska kris som förvärrats av covidkrisen.

Ekonomisk och kulturell förlust för regionen
Denna utveckling är desto mer oroande eftersom byn historiskt sett har varit rik på jordbruksresurser som har gynnat hela regionen, främst fält med zaatar, en typ av grön timjan från Mellanöstern, olivträd och många gårdar, varav de flesta gick upp i rök under bombräderna.

Enligt en rapport från L'Orient-Le Jour 2022 producerade det kooperativ som grundades av byborna 2012 cirka 821 kg torkad zaatar varje år med hjälp av 5,5 ton grön timjan från över 12 000 kvadratmeter odlad mark. Fader Hannéh, å andra sidan, säger att de cirka 8.000 olivträd som fanns på området före kriget möjliggjorde produktion av 50.000 liter olja per år.

”Detta innebär en enorm förlust för regionen och vi vet redan nu att det inte kommer att vara möjligt att återuppta normal produktion förrän tidigast om fem år, eftersom marken först måste rengöras från de spår av fosfor som spilldes ut under konflikten”, tillade fader Hannéh. Han fruktar att förstörelsen av den ekonomiska aktiviteten kommer att leda till att de kristna definitivt försvinner från denna by, som enligt L'Orient-Le Jour är hem för arkeologiska skatter från romartiden - och till och med ett kloster som byggdes på Sankta Helenas tid.

”De fördrivna kristna är dock fortfarande fast beslutna att återvända till sin mark och försöker redan organisera sig för att återfå detta jordbrukskooperativ och säkerställa att deras kulturarv överlever”, fortsatte prästen och påpekade att detta inte skulle vara möjligt utan internationell kristen solidaritet, som skulle göra det möjligt för invånarna att snabbt återuppbygga sina hem och se en värdig och lugn framtid för sina familjer.

”De troende som jag har kontakt med, även om de är skadade av förlusten av sina förfäders land, har ingen avsikt att ge upp och strävar bara efter att se Qaouzah resa sig ur askan”, sa han, ”i bilden av Kristus korsfäst, uppstånden och uppvuxen i härlighet.”

Solène Tadié är Europakorrespondent för National Catholic Register. Hon är fransk-schweizisk och växte upp i Paris. Efter att ha tagit examen i journalistik vid Roma III University började hon rapportera om Rom och Vatikanen för Aleteia. Hon började på L'Osservatore Romano 2015, där hon successivt har arbetat för den italienska dagstidningens franska sektion och kultursidor. Hon har också samarbetat med flera fransktalande katolska medieorganisationer. Solène har en kandidatexamen i filosofi från Pontifical University of Saint Thomas Aquinas och översatte nyligen till franska (för Editions Salvator) Defending the Free Market: The Moral Case for a Free Economy av Acton Institute's Fr Robert Sirico.

Övers. Red.

20241206

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2024 All rights reserved