Kardinal George Pell
1941 - 2023

 


Foto:CNA

(CNA) Kardinal George Pell, prefekt emeritus för Vatikanens sekretariat för Ekonomi, avled i tisdags vid 81 års ålder. Den australiensiske prelaten drabbades av ett hjärtstillestånd och avled kl. 20.50, bekräftade hans sekreterare för EWTN.

Pell, som var en stor kyrklig personlighet både fysiskt och intellektuellt, tjänstgjorde under många år som ärkebiskop i Melbourne och sedan Sydney innan påven Franciskus utsåg honom till att leda Vatikanens ekonomidepartement 2014.

Han redovisade sina minnen av påven Benedikt XVI under en djupintervju med EWTN News.

På frågan om hans reaktion på nyheten den 31 december sade kardinalen: "Jag var mycket ledsen" eftersom "jag hade kände honom mycket väl, jag beundrade vad han gjorde, jag tycker att han var mycket bra för kyrkan och därför var det sorgligt att se en annan underbar fas i kyrkans historia ta slut".

George Pell föddes den 8 juni 1941 i Ballarat, en stad i Victoria, av en engelskfödd anglikansk far och en hängiven katolsk mor av irländsk härkomst.

Pell vigdes till präst i stiftet 1966. Han utnämndes till hjälpbiskop i Melbourne 1987 och nio år senare utnämndes han till ärkebiskop i Melbourne.

År 2001 utsågs han till ärkebiskop i Sydney, där han tjänstgjorde tills han 2014 utsågs av påven Franciskus att ta hand om det nyinrättade sekretariatet för ekonomi och leda arbetet med att reformera Vatikanens finansfrågor.

Australiern utnämndes till kardinal av påven Johannes Paulus II i oktober 2003, medan han var ärkebiskop i Sydney. Tio år senare utnämnde påven Franciskus Pell till medlem av sitt kardinalsråd och året därpå gav han honom ansvaret för Vatikanens finanser.

År 2017 lämnade Pell Rom för Australien för att försvara sig mot oriktiga anklagelser om övergrepp. Efter 404 dagar i fängelse blev han 2019 slutligen frikänd. Han återvände till Rom den 30 september 2020, hans första besök tillbaka till staden sedan rättegången och fängelsedomen.

Kardinal Pells fängelsedagbok, som skrevs medan han satt i isoleringscell, publiceras i tre volymer. Han har sagt att han inte kunde läsa Mässan i fängelset eftersom han inte fick tillgång till vin som skulle användas vid konsekrationen.


"Det är att göra Kristi offer närvarande. Det är en uttrycklig akt av tillbedjan. Den involverar hela vår personlighet. Det krävs tro för att den ska kunna praktiseras


År 2021 fyllde Pell 80 år och förlorade därmed sin rösträtt i en framtida konklav.

Den 13 maj 2021 ledde Pell en eukaristisk procession vid det påvliga universitetet St Thomas av Aquino, även känt som Angelicum, i Rom, där han förklarade att han under sina 13 månader i fängelse "inte kunde fira mässan och delta i mässan".

"Jag lyssnade på många protestantiska predikanter och blev ännu mer medveten om det liturgiska firandets centrala betydelse. "Det är att göra Kristi offer närvarande. Det är en uttrycklig akt av tillbedjan. Den involverar hela vår personlighet. Det krävs tro för att den ska kunna praktiseras", sade han.

20230111

Övers. Red.

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2010 All rights reserved