Rekordstort seljumannamässfirande på Selja

av  Ragnhild H. Aadland Høen

 

PÅ KAJEN: En förväntansfull biskop Erik Varden är redo på kajen vid Selja. Detta är första gången biskopen besöker ön där kyrkan föddes i Norge.
Läs mer om Sta. Sunniva på: stasunniva.blogspot.com

 


(katolsk.no)- Storslaget! Det var rörande att se hur många som kom, inte minst att så många barn och unga kom, säger biskop Erik Varden. Firandet av Seljumannamesse på Selja den 8 juli satte ett nytt deltagarrekord i år.

Selja är Norges första heliga plats och äldsta pilgrimsdestination. Så många som 155 pilgrimer hade rest långt för att nå den heliga ön den 8 juli. Biskop Erik Varden var i Selja för första gången. Med honom var sex präster, en seminarist och många altartjänare.

- Det här var väldigt fint. Storslaget! Det var rörande att se hur många som kom, inte minst att så många familjer kom med många barn och ungdomar. Och det var ett innerligt deltagande i mässan. Många säger att det var så fint, så de vill komma tillbaka år efter år, säger biskopen av Trondheim.

Sankta Sunniva som förebild

Biskop Varden reflekterade över Sta. Sunnivas liv och liv både när han predikade i mässan och reflekterade i efterföljande vesper.

- Vad tror du att vi kan lära oss av Sankta Sunniva?
- Vi kan inspireras av hennes beredvillighet att möta ett absolut val. Det finns något som är värt att ge ditt liv för. Jag tycker också att det är fascinerande att Norges tidigaste kanoniserade helgon är en irländsk kvinna, säger biskopen.  

- Klosterkyrkan här på Selja är tillägnad St. Albanus, en engelsk protomartyr som blev martyr eftersom han hyste en italiensk präst. Landet som St. Albanus kommer från, England, har en turk som helgon St. Georg. Allt detta visar oss att kyrkan är ett multilateralt företag, en banbrytande gemenskap. Det kommer att bli mycket tydligt här på Selja, och det behöver vi nu, säger biskopen i Trondheim.

- Vad tycker du om Selja som en helig plats?

- Varje plats kan vara en helig plats. En helig plats säger något om vem Gud är. Gud lämnar spår, i den helighet som ligger här efter martyrerna på Selja och i alla böner som man har bett här genom århundradena, säger biskopen.


MOT KLOSTRET:  
Pilgrimsvandringen mot klosterruinerna går i fin och platt terräng längs den gamla pilgrimsrutten. Pilgrimer sjunger och ber Glädjens mysterier i rosenkransen när de går.

Den katolska gemenskapen

Selja har varit en pilgrimsplats i över tusen år, ända sedan 997 då kung Olav Tryggvason hittade Sankta Sunniva och Selju-männen. Den lilla ön ligger i Nordfjord, längst ut i havsgattet vid Stadt.

Det tar minst sju till åtta timmar att köra hit från Trondheim, Oslo och Bergen. I år kom två av pilgrimer till och med på en dagsutflykt från Oslo för att gå med. De körde innan gryningen och anlände till Selje klockan 11 på morgonen. Sammanlagt reste de 18 timmar för att vara på den heliga ön i sex timmar.

- Det kallas engagemang! Du råkar inte passera Selja. Ansträngningen människor måste göra för att komma hit har ett värde. Det ger ett uppriktigt deltagande i mässan, säger biskop Erik Varden.

UPPTAGNING:  Ingrid och Dag Knardal från Sunnmøre tas upp i Kkyrkans fullständiga gemenskap och får konfirmationens sakrament under Seljumanmässan. 

KYRKA I TILLVÄXT: Den katolska kyrkan i Norge
spirar och växer. Det är en mäktig scen när 155 pilgrimer
samlas för att delta i Seljumann-mässan i klosterruinerna på Selja.

Biskopens predikan

Nästa månad planerar biskop Erik Varden att lansera en webbplats med biskopens egna texter. Där kommer du bland annat att kunna läsa manuset för hans predikan under Seljumannmässan och manuset för reflektion under vesperna i klosterkyrkan. Redan nu kan du se videoinspelningar av Seljumann-mässan och tidebönen vesper med biskopens reflektion över den heliga Sunniva som jungfru och martyr i katolsk.no:s YouTube-kanal.

Under mässan antogs Ingrid och Dag Knardal från Sunnmøre till kyrkans fullständiga gemenskap och därmed avslutade biskopen sin predikan:

”I denna mässa gläder sig kyrkan över två nya medlemmar. Dag och Ingrid har redan länge arbetat troget i Herrens vingård, uppfyllda av växande längtan efter den fulla katolska gemenskapen, denna underbara församling som vi är privilegierade och välsignade att tillhöra, och som gör att vi här, ute i havet, kan sträcka ut handen formligen beröra öns tusenåriga helgon, kallade att framföra, sida vid sida med dem, ett fullkomligt offer, en flerstämmig lovsång till Guds ära. Om en liten stund kommer vi att höra Ingrid och Dag säga: "Denna tro som jag nu bekänner och uppriktigt tar emot kommer jag genom Guds nåd att försöka troget bekänna och bevara under hela mitt liv." Det här är viktiga ord och ett starkt löfte. Vi bör alla förnya detta löfte på vår egen väg. Bröder och systrar, vi har alla fått gåvan som en obegriplig gåva. Därför vill vi hänge våra liv på ett sätt som är värt den gåva som anstår kristna, befriade kvinnor och män. Amen. »

20210711

Från www.katolsk.no
Text och foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Övers. Red.


 



===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved