Mässoffret åter i uppländsk medeltidskyrka

 

 

Lördagen den 22 juni vigdes Therese Ancker med Yannick Suhard i Täby gamla kyrka. Kyrkan hör till vårt medeltida arv. Den byggdes på 1200-talet, där en träkyrka tidigare stått. Kyrkan hör således till en av de första som markerade vikingatidens slut. De tidigaste kristna runstenarna vi har i Uppland är från kring 1050.

På 1400-talet byggdes ett vapenhus till och kalkmålningarna vittnar om en utländsk mästare. Under 1480-talet kom Albertus Pictor med sin ateljé och försåg valven med livliga framställningar från gamla och nya Testamentet. I trappan upp till läktaren finns också den berömda bilden där en riddare spelar schack med döden - den som Ingmar Bergman använde i sin film Gycklarnas afton. Dessa målningar har aldrig blivit överkalkade.


Kyrkan har dessutom en magnifik altartavla från 1470-talet, i mycket gott skick. Under denna tid stod den katolska kyrkan på sin höjdpunkt och Sverige ansågs vara ett föregångsland, utan uppslitande schismer och lärostrider. Sverige var det mest harmoniska katolska landet i hela Europa och hela kulturlivet präglades av katolsk kristendom på ett fruktbringande sätt. Överallt grundades nya församlingar och kloster byggdes.

Men med reformationen som inleddes i mitten av 1500-talet bröts den harmoniska utvecklingen, och kyrkorna förvandlades till propagandacentraler för makten. Den folkliga utövningen av religionen i vardag och fest ersattes gradvis med den enkelriktade förkunnelsen från predikstolen.

Risbylestenen vid Skålhamra. Texten lyder: Ulvkättil och Gye och Une de lät resa denna sten efter Ulv, sin gode fader. Han bodde i Skålhamra. Gud och Guds moder hjälpe hans ande och själ. Förläne honom ljus och paradis.
(Foto: katobs.se)

Efter vigselakten följde den heliga mässan på latin och enligt den extraordinära liturgiska ordning, som varit relativt oförändrad sedan medeltiden. Kanske detta var första gången sedan reformationen som den heliga mässan frambars på latin i denna gamla kyrka, där säkert ättlingar till Ulf i Skålhamra och andra vikingar mottagit undervisning och sjungit samma hymner som de församlade sjöng nu, i denna försommardag 2013.

US

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved