Varför är du tyst när de dödar oss?

Gripande brev från biskop i Lviv


 

Från våra källor i Polen fick vi följande gripande brev från Edward Kawa, auxiliärbiskop av Lviv, Ukraina:

Mina kära bröder i Kristi prästadömes fullhet, biskoparna i Tyskland, som kämpar för minoriteternas rättigheter och som pläderar för klimatförändringar; biskoparna i Bilorussia och Ryssland. Kära bröder och systrar i Kristus, katoliker i Tyskland, Bilorussia och Ryssland.

Varför är du tyst när de dödar oss? Var är din röst av solidaritet med de oskyldiga offren i Putins Ryssland? Var är dina kärlekshandlingar, handlingar utan vilka vår kristna tro är död; var är din aktiva position? Ledarna i era länder - vissa av dem stöder aggression, andra är källan till det och ni är tysta? Är detta din version av kristendomen? Kan du fortfarande erinra dig att det är en synd att vara tyst om en synd?

Kan du fortfarande erinra dig att det är en synd att vara tyst om en synd?

Ett oberoende, demokratiskt land i Europas centrum tvingas "till fred" med stridsvagnar, missiler och automatvapen på civila av ett land som själv tog freden från oss 2014. Rysslands armé kom till oss i Donbas och Krim, medför död och förödelse, politiskt förtryck och rädsla. Men vi försökte med all vår kraft att bevara den fridfulla himlen ovanför vårt fosterlands gränser. Och vi attackerade inte någon. Vi provocerade ingen. Och den 24 februari 2022 startade Ryssland ett krig mot hela Ukraina.

Vi blir beskjutna framför era ögon, i realtid och ni kristna bröder, vad gör ni i den här tiden?


Vi blir beskjutna framför era ögon, i realtid och ni kristna bröder, vad gör ni i den här tiden? "Kain attackerade sin bror Abel och dödade honom. Då sade Herren till Kain: "Var är din bror Abel?" Han svarade: "Jag vet inte. Är jag min brors vårdare?" (Bt 4:8-9)

Edward Kawa, auxiliärbiskop till ärkestiftet i Lviv i den romersk-katolska kyrkan i Ukraina.

20220228

 

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved