"Jag tror jag håller Marias hand"

Katolsk journalist ger oss gripande dagbok från Kiev

av Katie Yoder

 


(CNA) Jag tror att jag håller Marias hand", säger den katolska journalisten om kriget i Kiev "Dagbok från Kiev"

"I dessa dagar somnar jag in med rosenkransen i händerna och bönen ”Var hälsad, Maria” på mina läppar, säger journalisten i Kiev, som förblir anonym av säkerhetsskäl, i sitt senaste dagboksinlägg den 3 mars. "Jag tror jag håller Marias hand. Hon är i närheten."

St. Rita Radio, en samarbetspartner till EWTN i Norge, översätter och delar journalistens dagliga rapporter i form av en video- och podcastserie med titeln "Dagbok från Kiev." Det första avsnittet släpptes den 26 februari.

De 3 till 6 minuter långa videoavsnitten (tillgängliga på YouTube och Facebook samt Spotify och Apple Podcasts) har en voice-over från en översättare när bilder eller korta videoklipp från Ukraina visas. Den oidentifierade journalistens gripande ord lyser igenom och ger kraftfulla bilder och tankeväckande känslor.

"Frågan uppstår i mitt huvud; var är Kristus i detta?

"Frågan uppstår i mitt huvud; var är Kristus i detta?" frågar hon i avsnittet den 28 februari. "Han älskar oss, ukrainarna, såväl som ryssarna, polackerna och amerikanerna. Vi är alla hans barn. Men djävulen har tagit hjärtan i besittning och förblindat dem, så det finns krig, förstörelse och död”, tillägger hon. "Idag är min uppgift att be, bli omvänd, göra gott så långt jag kan och gå igenom denna Golgata med tillit till Herren som gick igenom den först."

Många följare

Pål Johannes Nes, som producerade serien, berättade för CNA att dagboksprojektet "startade med en idé att visa historien om människor som lever i krig."

Den 42-årige chefredaktören i Haramsoya, Norge, grundade St. Rita Radio i maj 2020 tillsammans med sin fru, Erika Eva Nes. Ett år senare, 2021, började de arbeta tillsammans med EWTN.

Även om det är en podradiostation har St. Rita Radio producerat video det senaste året, tillade Nes. Han kallade "Dagbok från Kiev" en serie gjord för sociala medier.

"Responsen har nästan varit för mycket för en liten internetradio i Norge", sa han om seriens framgång. "Jag tror att vi närmar oss en miljon visningar nu. Varje avsnitt delas 10-20 000 gånger.”

Idag leder Nes ett team på fyra som arbetar tillsammans på serien som volontärer – inklusive deras journalistvän i Kiev. Nes sade att han kände journalisten innan invasionen. "Jag frågade henne om hon var villig att berätta sin historia", förklarade han för CNA. "Berättelsen om hur man lever ett liv i tro under tider i krig."

Upprätthålls av bön

Historien utvecklas på ett sätt som ingen av dem någonsin hade kunnat föreställa sig. När journalisten berättade om en attack nyligen i Zhytomyr som förstörde tio byggnader, skadade tolv och dödade två, framhöll journalisten det goda.

"Vi är redan vana vid tragiska nyheter och det visar sig att vi ofta fokuserar på det", sa hon. ”Eller kanske vi borde börja tacka Gud. För vad? Även för att tolv personer inte dog utan lever. För att ha gått igenom ännu en natt och ännu en dag."

"Även om vi misslyckas av missmod och förtvivlan för att vi vill att det ska ta slut tidigare," tillade hon, "föll Jesus också men reste sig och fortsatte att bära korset."

En av de svåraste dagarna kom den 27 februari, då hon kom ihåg att hon bara sov två timmar och tillbringade resten av sin tid i ständig bön. Inte tillåten utomhus, mindes hon aviserade flyganfall och beskjutning som träffade bland annat ett barnsjukhus. "

Idag tillbringade många människor natten på knä med rosenkransen i sina händer, grät och bad Gud om nåd.

Jag sms:ar alla mina vänner att be", sa hon. "Idag tillbringade många människor natten på knä med rosenkransen i sina händer, grät och bad Gud om nåd."

I alla avsnitten tackade journalisten lyssnarna för deras böner och bad dem fortsätta att be. Hon bad om förbön från Marias obefläckade hjärta, som Ukraina är tillägnat, sade hon, och ärkeängeln Mikael, Kievs skyddshelgon.

Efter att en raket avfyrats mot en förort i Kiev bara 30-35 kilometer från hennes hem, insåg journalisten bräckligheten i sitt eget liv, sa hon i sitt avsnitt den 1 mars.

 Vi lever, och det är ett mirakel

 "Vi lever, och det är ett mirakel", sa hon om attacken som kom direkt efter att hon sett mässa online. "Det var en otrolig upplevelse att be vidare, att inse att en raket kan träffa när som helst och i mitt hus också."

Följande dag beskrev hon den märkliga tidens gång i Ukraina under invasionen. "Varje dag," sa hon, "varar som ett helt år."

20220305

Från CNA med benäget tillstånd

Dagbok från Kiev


Den 26 februari
Den 27 februari
Den 28 februari
Den 1 mars
Den 2 mars
Den 3 mars
Den 4 mars
Den 5 mars
Den 6 mars
Den 7 mars
Den 8 mars
Den 9 mars
Den 10 mars
Den 11 mars
Den 12 mars
Den 13 mars
Den 14 mars
Den 15 mars
Den 16 mars
Den 17 mars
Den 18 mars
Den 19 mars
Den 20 mars
Den 21 mars

 

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved