Neofascistisk lobby propagerade för abort i Katolska domkyrkan

 

(katobs.se) Under kvällsmässan den 30 januari avbröts heliga Mässan i Stockholms katolska domkyrka av tre barbröstade kvinnor, som poserade inför kameror och skanderade ord avsedda att angripa den katolska tron. På brösten fanns det budskap;

my body my choice
nunca mas!
FEMEN
aborto es sagrado
never again

De höll även upp en banderoll med texten

catholic church out of my body

Aktionen var planerad. Fotografer fanns på plats, däribland den professionella fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin, som gjort sig känd för explicita fotomontager avsedda att förnedra den katolska kyrkan och kungahuset bland andra, och på detta sättt skapa uppmärksamhet, publicitet och inkomster.

Attacken bemöttes av en altartjänare. Vad som exakt skett är vid tillfället okänt, men Aftonbladet försökte göra ett nummer av att övervåld skett.

Det uppges att dessa aktivister hör de till det omskrivna närverket FEMEN, som vi tidigare rapporterat om.

Katolska kyrkor är inte offentlig plats. De är privat egendom, och hur man uppträder där bestäms ej av allmän lag. Såsom dessa kvinnor uppträdde störde de en katolsk gudstjänst och därmed handlar det om ett brott jämfört med att inkräkta på privat mark eller i en annans hem. Lagen här är solklar - det föreligger nödvärnsrätt:

Enligt BrB 24 Kap 1§, 3 föreligger nödvärn mot den som olovligt söker intränga i rum, hus gård eller fartyg. Uppräkningen är identisk med de lokaler som utgör bostad enligt BrB 4 Kap 6§ första stycket. Denna nödvärnssituation svarar därför mot hemfridsbrottet i 4 kap 6 § första stycket BrB (jmf Prop 1993/94:130 s 29).

Vid bedömningen av en nödvärnssituation är det dock möjligt att tolka bestämmelsen extensivt till att omfatta även liknande lokaler som omfattas av BrB 4 kap. 6 § andra stycket, olaga intrång.

Detta innebär att det faktiskt är tillåtet att bruka visst våld om intrång sker. På krogarna runt Stureplan är det vardag att tillämpa dessa lagar.

Men när en ministrant och trotjänare gör det i katolska domkyrkan heter det i viss press att det handlar om ett "angrepp". Och därmed har man nått syftet att försöka göra angriparen till offer och offret till brottsmisstänkt - just den ombytta rollbeskrivning som feminismen brukar anklaga rättsväsendet göra i våldtäktsmål. I detta fall var våldet dock inte värre än att aktivisterna själva lämnade lokalen och varken larm eller polisanmälan har gjorts. Polisen var helt ovetande om episoden.

Vi vet nu inte vilka som står bakom denna välregisserade föreställning. Uppenbarligen var den väletablerade fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin involverad, och även Aftonbladet. Bilderna avslöjar minst tre fotografer, som var förberedda.

Fotomontage med avsiktsförklaring av FEMEN: Avrättning medelst halshuggning av president Putin, Yanoukovitch, premiärminister Azarov och Patriarken av Moskva och hela Ryssland, Kirill.

Om det är FEMEN som står bakom initiativet så bör man veta lite om dess organisation. Den har sina rötter i det konflikttäta Ukraina. Rottrådarna finns i i medlemmar i kommunistisk ungdom som sökte sig nya fiskevatten efter socialismens fall. Det blev då extrema panslaviska rörelser, skinheads, neofascistiska allierade med diverse protektionistiska kretsar. De som idag står bakom FEMEN har också drivit en aggressiv kampanj emot invandring till Ukraina, speciellt riktad mot turkar, men även judar. När det fanns judar som ville göra pilgrimsfärd till Ukraina skrev FEMEN:

Ukraina är känd för sin gästvänlighet ... Men alla försök att undergräva vår kultur bör bekämpas .... vi ska hindra ukrainare blir gisslan i sitt eget land.

Man har stått bakom gatulynchningar av turkiska medborgare som ansetts vara "sexturister" och öppet krävt dödsstraff för "sadister". Med medel från den amerikanske mediemogulen Jed Sundén så kunde man också positionera sig i Paris och göra aktioner i Europa. Föregående år vanhelgade man Notre Dame i Paris och ärkebiskop André-Joseph Leonard i Bryssel har även fått möta dessa besatta - eller betalda - kvinnors bisarra attacker. Hur man arbetar med totalitära metoder avslöjades av en ung modig juridikstuderande i Frankrike, som blottade sina bröst på nätet för att gå in i organisationen som en volontär. Hon grundade sedan en motrörelse, Les Antigones, som varit aktiv i demontrationerna mot de lagförslag som lagts fram nyligen av den franska presidenten ifråga om äktenskap och familj.


En turkisk turist mobbas och misshandlas i Kiev av FEMEN-aktivister.
Grundarinnan Anna Hutsol ses leende till höger.

För de som händelsvis vill ställa sig bakom FEMEN och deras aktion så bör man veta att de då också stöder en organisation med rötter i ultranationalistisk, protektionistisk, invandrarfientlig, antireligiös och antisemitisk politik och att deras organisationsform bygger på totalitära metoder med penningen. sex och utpressningslika maktmetoder som främsta styrmedel.

20140131

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved