Ett martyrium i vår tid
- vad skulle du själv göra?

 


(katobs.se) När rebeller den 7 september trängde in i den historiskt ovärderliga kristna byn Maaloula sköt de vilt mot bostadshus och kyrkor. I stort sett alla kors besköts med kulspruteeld. Men rebeller trängde även in i enskilda hem, hotade kristna familjer, rev husaltare och brände ikoner.

Ett ögonvittne berättar hur de tre första offren dog i attackerna mot denna lilla fredliga by. Det var ett hem där grekisk-ortodox familj bodde. Mikhael Taalab, hans kusin Anton och barnbarnet Sarkis samt det kvinnliga ögonvittnet, släktingen A.

När islamisterna trängde in i huset beordade de alla att konvertera till islam. Den unge Sarkis svarade då tydligt och med lugn röst:

"Jag är kristen och om du vill döda mig bara därför att jag är kristen, så gör det".

Omedelbart sköts han till döds, och även hans morfar och kusinen. Kvinnan besköts också från nära håll men undkom som genom ett under med livet. Hon blev dock skadad, men har vittnat om händelsen, anonymt för att skydda sitt liv.

Vad Sarkis gjorde är ett sant martyrium, en död i "odium fidei", säger en karmelitsyster. Begravningen har skett under stor samling och rörelse bland den lilla befolkningen av blott 2000 personer av olika kristna bekännelser, även icke-arabiska muslimer, där de flesta känner varandra.

Dessa män sällar sig nu till listan av martyrer i Syrien för den kristna tron alltsedan aposteln Paulus dagar.

20130916

Källa: Fides

Film från den stora martyrbegravningen samt intervjuer (på syriska):

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved