Veritatis splendor 20 år

 

(katobs.se) Den 7 augusti var det 20 år sedan salige påve Johannes Paulus II utgav sin encyklika om moralläran och trons tolkning, Veritatis Splendor. Det var den tionde av totalt fjorton encyklikor. Han ägnade åtta år åt att skriva den. Det är kanske den mest genomarbetade och genomtänkta text av den enorma mängd tal, instruktioner, exhortationer, predikningar och rundskrivelser som flöt ut från denne atletiske påves penna.

Encyklikan tar upp mycket väsentliga frågor, som: Hur ska vi veta vad som är rätt och fel? Hur kan kyrkan veta det? Hur ska vi veta att kyrkans morallära är bättre än någon annan? Varifrån kommer kyrkans Läroämbete? Vilka anspråk har Läroämbetet, och hur kan de förstås? Vad är frihet? Vilket förhållande råder mellan teologer och Läroämbete och mellan individens frihet och kyrkans morallära? Är buden vi fått genom Guds ord bara förslag, som vi sedan i anpassning till tiderna kan modifiera? Vad är det vi kan reformera, och vad kan vi inte ändra? Vad sade Andra Vatikankonciliet egentligen om Läroämbetet och människans frihet?

Men texten för också en öppen dialog med läsaren, man inbjuds att följa tankegångarna för att själv kunna bilda sin uppfattning. Även om det finns en hel del varningens ord för olika tendenser i vår tids tankescenarier, så ryggar inte påven reflexmässigt för det moderna, utan han söker alltid det positiva, de trender och tankar som utvecklar, fördjupar och bidrar till förståelsen av mänsklighetens mysterium.

SANNINGENS STRÅLGLANS/ VERITATIS SPLENDOR
Författare: JOHANNES PAULUS II
Pris: 110 SEK
ISBN: 978-91-89684-75-1
Förlag: VERITAS FÖRLAG
Utgiven: 2011-07

Beställ från Katolska Bokhandeln

Att den faktiskt finns i svensk översättning sedan några år, utgiven på Veritas förlag, har knappast uppmärksammats. Några recensioner har vi inte hittat.

Nu finns emellertid encyklikan i och dels kan man ladda ner den som pdf-fil. Det finns även ett läsvärt förord att hämta, skrivet av översättaren Göran Fäldt, diakon och karmelit i tredje orden.

Vi rekommenderar denna läsning, inte minst till våra icke-katolska läsare. Den är mycket biblisk, på snart sagt varje sida hänvisas till Skriften. Många långa diskussioner skulle sparas in - inte minst på nätet - om man istället för att munhuggas studerade denna encyklika. Det ordnades några studiecirklar när den kom ut, men då fanns det ett visst hinder att den inte fanns på svenska. Kanske det är dags igen att bilda grupper och studera denna text, nu när både moralläran och Läroämbetet ifrågasätts så gott som dagligen av orsaker som inte alltid är så självklara att förstå?

Red.

20130830

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2010 All rights reserved